torsdag, mars 08, 2007

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen som ni alla säkert vet om. Många tänker kanske att det är samma visa gång på gång och kanske inte ens orkar ägna en tanke åt det. Vissa kanske till och med inte ens vet om det. Medan för andra kanske det är en självklarhet att, inte bara idag, utan alla dagar kämpa för kvinnors rättigheter.

Oavsett vad så är detta en dag som faktiskt finns, av någon anledning, med i almanackan och bör därför uppmärksammas. För oavsett om man är feminist eller inte, så är det ett faktum att många kvinnor runtom i världen dagligen förtrycks på olika sätt.

I islamiska republiken av Iran så kan kvinnor stenas till döds för anledningar som otrohet och tvingas sälja sina kroppar för att överleva då de nästan inte har någon makt alls i samhället. Där får kvinnor heller inte ställa upp i presidentval eller liknande och har därmed heller ingen riktig politisk makt. Enligt lagen, som är Islams lagar, så är två kvinnor lika med en man, som innebär att kvinnor är hälften så mycket värda som männen. Detta är exempel på markanta förändringar som skett i landet efter revolutionen och Shahen störtades. Det är både hemskt och tragiskt att iranska kvinnor, som under Shahen levde fria liv och hade redan under 60-talet fått rösträtt och kunde utbilda sig, idag får gå igenom detta elände.

Kvinnor i Saudiarabien får inte ens köra bil nu på 2000-talet och fruktansvärt nog så finns det människor som än idag anser att det är skam att föda döttrar och faktiskt tar livet av sina egna avkommor så fort det märker att det är ”fel” kön. Inte ens i Sverige, som sägs vara ett av de mest jämställda länderna i världen, är det hundra procent jämlikt då kvinnor inte ens får lika mycket lön som männen.

Ja, gott folk, tyvärr måste jag meddela att vi har en lång väg att gå när det gäller jämställdhet. Frågan är hur länge dessa kvinnor, våra mödrar och systrar, kan hålla ut? Tanke om att en flicka i min ålder blir bortgift mot sin vilja och att småflickor blir könsstympade pinar mig djupt och jag önskar jag hade makten att på något sätt hjälpa dessa människor. Ingen kan som sagt göra allt, men alla kan göra något. Låt oss, om bara så idag, åtminstone ägna en tanke åt dessa kvinnor som lever i ständig rädsla, smärta och sorg.

Länge leve friheten!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket dålig av dig att inte skriva en enda ord om norooz. Bryr du dig inte om Iran längre?
Jag förstår: Du är upptagen med din pojkvän men det är ingen ursäkt. du är skyldig att uppdatera din blogg eller lägga ner den.Tänk om alla skulle sluta blogga så fort de blir ihop med någon. Dåligt!

Anonym sa...

Hej!
Vill bara säga att det du skriver är rätt. Och att jag kommer att skicka detta budskap vidare om det går bra för dig?
LLF ;)

Anonym sa...

Jag undrar bara: Är du för monarki eller demokrati? Jag tror nämligen inte att man kan vara både och.

Visst gjorde Shahen en del bra saker, moderniserade landet etc. Men han var inte heller särskilt demokratisk. Att tvinga på folk moderniteter är inte att vara demokratisk. Demonkrati måste få växa fram inom folket. Det är inget som kan tvingas på folk.
Demokrati är när man får välja sina makthavare, inte att de föds till den (som i en monarki). Jag tror för övrigt inte att en monarkist om den får makt är mkt bättre än en diktator. Det är samma sak för mig. Visst finns det länder idag där man har monarki och det fungerar bra. Det beror tror jag på att det samtidigt finns stora inslag av demokrati och lite inflytande från monarkerna.

I övrigt har du en fin blogg, fortsätt blogga det är din "demokratiska" rättighet.

Anonym sa...

Hon visar dubbelmoral...