lördag, december 02, 2006

Internationella aids-dagen

Igår, det vill säga 1 december, var det Internationella aids-dagen. Då var det 19: e året som aids skulle uppmärksammas världen över och denna gång var temat att olika ledare runtom i världen ska ta ansvar och att världssamfundet ska hålla sitt löfte, nämligen att stoppa sjukdomen till 2015.

Jag hoppas verkligen att de åtminstone håller detta löfte. Sammanlagt är hela 25 miljoner döda hittills på grund av denna förskräckliga sjukdom och bara i år har nästan 3 miljoner dött, trots bromsmedicinernas tillgänglighet.

Självfallet finns det pojkar och flickor, barn och vuxna, som lider av hiv och aids världen över, men mest drabbad är Afrika där två tredjedelar av alla hivsmittade lever eländiga liv.

Stor del av världen och majoriteten av makthavande människor verkar har blundat för mitt land, Iran, som har blivit centrum för prostitution, fattigdom, förtryck och för att inte nämna sjukdomar som speciellt aids. Enligt regimen finns det finns mer än 700 000 människor i Iran som också lider av aids just på grund av bland annat det höga drogmissbruket som finns i landet. Men eftersom det är en tabu-fråga i landet idag så anser oppositionen att andelen människor som bär på sjukdomen i själva verket är mer än så, snarare miljontals. Dessutom har många inte råd till att söka vård heller då det är så dyrt.

Med tanke på detta så vet jag hur ett liv i elände kan verkligen se ut och därmed hoppas att människor skänker en slant eller åtminstone ägnar en tanke åt dessa hivdrabbade människor. Det kunde lika gärna ha varit du som läser detta just nu, ditt lilla barn eller kanske någon utav dina föräldrar som hade sakta men säkert blivit uppäten av denna förfärliga sjukdom.

INGEN kan göra allt, men ALLA kan göra något....

Inga kommentarer: