fredag, december 22, 2006

Iranska spioner i Sverige

7,8 miljarder kronor! Så mycket är svensk handel med Iran värd. Vi alla vet att Iran är en av Sveriges viktigaste utomeuropeiska exportmarknader. Kanske är det just därför som Säpo ha valt att inte se de flertal iranska spioner som finns i Sverige och som dagligen arbetar med att avslöja iranska oppositionen för regimen i Iran och även driva med terrorverksamhet när det behövs.

För någon dag sedan tog bland annat tidningen Metro upp att Säpo har avslöjat en iransk spion vid namn Majid Sadeghi, som ljugit om sin identitet. Bland annat har han påstått att han är läkare, deltagit i studentuppropen i Tehran och han har även genom sin radio meddelat att han är FN-tjänsteman, som hjälper asylsökande att få uppehållstillstånd. Många kontaktade honom och anförtrodde sig på honom då det påstås att han var väldigt ”manipulativ” och det sägs även att en som gick för att träffa ”läkaren” nu är spårlöst försvunnen.

Miljontals exiliranier, däribland jag, är nu mycket upprörda över detta och tycker att det är vansinnigt att Sverige låter spionen fortsätta sin verksamhet när han egentligen borde straffas. Det bör även påpekas att Säpo för flera år sedan arresterade en iransk terrorist, som hade mördat ett flertal iranier i Sverige, men dock skickades han tillbaks till Iran istället för att straffas. Samma person mördade flera personer inom oppositionen i Tyskland.

Men Sverige tycks aldrig lära sig av sina misstag. Förutom Majid Sadeghi är Reza Khelili (se bilden) en annan ökänd iransk spion. Khelili sitter idag i riksdagen för moderaterna och lobbar för den islamiska regimen i riksdagen. Khelili är också ordförande för den Skandinaviska – iranska handelskammaren, som förespråkar handel mellan Iran och Skandinavien. Islamiska republiken använder bland annat sådana bolag för att skicka spioner, agenter och terrorister till Sverige och EU.

Många kanske påstår att Sverige har låtit sådana som Majid Sadeghi gå fri för att avslöja större nätverk, men detta är bara nonsens. Det är en fråga om stora förhandlingar mellan dessa två länder och det är just dessa som man inte vill förstöra.

Hela 28 år har det tagit för Säpo att prata offentligt om problemet. Det är fruktansvärt att Säpo och Sverige, som annars talar så vackert om demokrati, frihet och inte minst trygghet verkar inte ha dessa termer i tankarna då det kommer till det egna landets ekonomi.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I fredags 23 /12 2006 mörkade Maria Sandström om sin kunskap om mullornas lakej Reza Khelili. Maria Sandström ska svara på frågor om projektet Vikings2iran:
http://www.vikings2iran.com/
Under contact us försöker Maria Sandström se ut som en som vill svara på frågor. Tidigare berättade hon ingående om Khelilis kompis ambassadören på Lidingö, om hur de umgås privat, samt om hur Sveriges amabassadör Christofer Gyllenstierna i Iran varåder från samarbete med Khelili pga att denne sysslar med allt annat än handel i sin handelskammare. Men när Sydsvenskan vill att hon ska berätta säger sig Sandström bekräfta att hon vet vem Khelili är, men inga andra uppgifter. Hon hänvisar enligt Sydsvenskans reporter till en person som reportern inte kan hitta i telefonkatalogen. Alltså minns helt plötsligt inte Sandström något om sina kontakter med svenska ambassaden i Teheran. För henne och Handelshögskolans studenter har det plötsligt blivit viktigare att skydda Khelili än att säga sanningen.

Anonym sa...

khelili är en spion och det vet alla iranier