fredag, december 01, 2006

Iran då och nu...

Det är otroligt vad världen har förändrats, inte minst mitt kära land Iran. Flera gånger i veckan har vi kontakt med våra släktningar, som jämt och ständigt klagar över de höga priserna. Detta är ytterst förståeligt och det märker man speciellt efter att ha gjort en jämförelse på samma sätt som jag gjort. Jag bestämde mig för att ta reda på hur det brukade vara under Shahens tid och hur det blev efter revolutionen. För att ta reda på hur det ser ut idag hade jag en liten diskussion jag med min kusin som bor och studerar historia i Iran genom telefon. På samma sätt diskuterade jag även med en bekant till oss som levde under Shahens tid i Iran, men som något år efter revolutionen då han var 32 år gammal, lämnade landet. Alla värden är ungefärliga och det är genomsnittspriser. Detta är endast för att ge en idé om hur landet har förändrats. Självklart spelar och spelade det även roll om man bodde i landsbygden eller i staden och det var även olika priser beroende på vilket område man bodde i.

En vanlig arbetare i Iran för ca 28 år sedan, det vill säga innan revolutionen, tjänade omkring 2000 toman (motsvarande 2000 kr). Hyran för en lägenhet med ett rum låg runt 800 toman (800 kr), ett paket mjölk kostade 2 toman (2 kr) och ett kilo kött kostade 12 toman (12 kr). Dessutom kunde den som ville ut och roa sig då och då med till exempel en biobiljett för bara 6 toman (6 kr). Det bör nämnas här att 1 toman under den tiden var lika med 1 kr.

Dessutom låg arbetslösheten låg på 0 % vilket betydde att de som ville arbeta, hade alltid möjlighet till det.

Idag är det dock andra puckar som gäller. Idag tjänar en vanlig arbetare 160 000 toman (1260 kr). Hyran för samma lägenhet ligger runt 180 000 toman (1420 kr), ett kilo kött kostar 7000 toman (55 kr), ett paket mjölk kostar 1200 toman (9,5 kr) och en biobiljett kostar 1200 toman (9,5 kr). En annan markant skillnad är att hela 127 toman idag är ungefär lika med 1 kr.

När man anger summan i kronor kan det inte alls verka så mycket, men om man jämför priserna i toman (den iranska valutan) då märker man ganska snabbt att engångslönen inte ens räcker till en månads hyra. Däremot under Shahens tid var till exempel detta inget problem alls. Lönen räckte gott och väl och en människa kunde leva ett hyfsat bra liv. Självfallet fanns det människor som tjänade mer och levde rikare liv, på samma sätt som det finns idag i Sverige, men ingen behövde gå runt och svälta och det är det som är det viktigaste.

Irans nuvarande situation beror på inget annat än landets nuvarande ledare, mullorna, som tänker på ingen annan än sig själva trots att deras egna statistik visar att hela 40 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Mullorna har gång på gång visat att de inte bryr sig det minsta om vad som händer med folket, så länge deras egna plånböcker mår bra.

Skillnaderna mellan Irans nutida och dåtida ekonomi är hjärtskärande och det är absolut inte konstigt att prostitution idag härjar över landet. Bara i landets huvudstad, Tehran, finns det idag omkring 600 000 kvinnor som mot sin vilja tvingas sälja sina kroppar för en brödbit och bara tanken får mig att skaka av vrede. Tänk om det var man själv som befann sig i dessa kvinnors skor....

Tills nästa blogg, med hopp om ett snart fritt Iran där ingen ska behöva svälta!

7 kommentarer:

Anonym sa...

kheili bahal bod... ajab moghajesei

Anonym sa...

bra jobbat

Anonym sa...

jag kan inte fatta att det är verklighet.
mull regimen är dålig men jag tycker du inte du utgår ifrån fakta.
din kusin kanske inte har satt sin fot utanför tehran under shahens tid.
arbetslöshet 0%(var har du fått det ifrån), då måste du skoja
du kanske inte vet att städer som busher masjedsoleiman dezful eller provinser som kurdestan eller baluchestan inte hade någon el, värme eller rent vatten under shahens tid.
under shahens tid hade 80 procent av befolkningen inte råd och köpa en tv ens.
de där hus beloppen du pratar om måste vara i tehran för i städer som i esfahan och shiraz är mycket lägre.
du kan få en hus i bra område i esfahan på 160 kvadrat för 110 tusen i månaden.
ja det är stor inflation i iran men jag tycker inte det är varken sämre eller bättre än under shahens tid.
du borde prata med folk som led under shahens tid också.
jag måste utgå ifrån fakta och hur avancerad va iran då och nu? tänk på irans industri då och nu? irans försvar då och nu? irans teknik då och nu?
kommer med mer när ni har skrivit

Anonym sa...

Hon fattar ingenting.
En vilsen naiv 80-talist som knappt sett Iran och flaxar i sina drömmar för monarkin!
Mycket sorgligt.

Anonym sa...

Jag var själv en aktiv student som var mot Shahen och hans regim.Jag har också tillbringat två månader min ungdoms liv i Shahens fängelse.Ursprungligen kommer från en mycket fatig by I Iran.Vi flyttade till Tehran när jag var 12 år gamal.Även om jag var en motståndare mot Shahen, även om jag tillbringade två månader i Shahen fängelse,Även om jag kommer från en mycket fattig ort i Iran ,Skulle jag säga att den tid var en dröm för mig.En dörm som idag skulle jag ger mit liv för få tillbaka den,idag jag skulle välja tillbringa resten av mitt liv i Shahen fängelse.
Vet Ni veta varför?
1-För att innanför fängelse jag hade respekt,jag kunde säga vad som helst utan att bli tortyr eller hotad.
2-Jag var säker på att utanför fängelse folk hade en framtid.

Dem som säger att Shahens tider 80% av folk hade inte råd köpa TV.
Skulle säga att i samma tid bara 10% av Svenskar som hade TV.

Anonym sa...

Drood bar shoma.
I tre år motvigla arbetade jag i Sistan och bluchestan(1353 till 1356).vi skulle ger invånarna Färge Tv och telefon genom m way.
ni bör veta att sistan,blochstan är stor som Frankrike,men med mycket få befolkning.Samman tid böryade autoban mellan Krman till bandar chah bahar.vi behövde 2500 arbetare som betalade 80 toman per dag plus mat och frukt. de som jobbade på konstruction fick 90 tuman.både projekerna,skulle tar 3år tid.Och efter de som jobbade med projekter skulle bli anstälda.
Efter 2 år Tv var färdig.och täckte inte bara baluchesta och sistan men en del av pakistan och afghanistan.Radio zahedan var känd i hela afrika.invånare i sistan&bluchestan kunde ringa fran hem till Argentina eller brazil eller till sverige...var som helst
När National iranian Television började senda i färg i
baluchestan Hade inte argentina mojlighet att senda world cup i footbal in Färge.
Det är marklight att veta att vi kunde inte använda lokal arbetskraft för de vill inte?? vi kunde anställa några hundrai zahedan,zabol,zaboli och iranshahr.
men vi hade 1450 platser tomma.
Samman sak med autoban konstracion.
De behövde mer än 15000 arbetare, men blucherna ville inte det.Afghaner kom instället.År 1356 Mer än 2300000 afghaner jobbade in Iran,och som tack för maten de blev Islamister anhengare .
om ni är intresserad jag kan skicka en del av dokomenter,som visar hur många afghaner jobbade mellan Mahan och Nosrat abad och hur mychet fick de. En 23 del är Balucher.

Anonym sa...

Idag 9 feb. Mullarnas agenter attakerade Mojaheddine Khalg,leger
Nära Baghdad med missiler och Mortai . Enlght BBc, De dödade 5 och sårade mer än 25 iranska flyktingar.
Vad kan man säga?är det något ära
att döda flyktingar?
någon frågade mig, varför mojaheddin bli dödade i 30 år av islamister in hela världen men åklagar de shahen,s regim?
Kanske bror på att Masood jan
saknar......?
vi ledsna över döda och stupade flyktingar i Irak. Kan jag göra något för de?