onsdag, december 06, 2006

Iran då och nu...forts

Min kära landsman (om du nu är det), som kommenterade min blog ”Iran då och nu”. Du skriver att du inte tycker att jag utgår ifrån fakta, men jag tycker snarare du verkar ha förvirrat det hela bara lite. För det första så levde inte ens min kusin under Shahens tid, eftersom hon föddes 1982, dvs. 3 år efter revolutionen och därför frågade jag henne inget om priserna under Shahens tid. Jag förstår inte vart du fått detta ifrån. Dock nämnde jag att en BEKANT till oss, som faktiskt levde under Shahens tid hade berättat för mig hur priserna var då och med tanke på att allt det han sagt har stämt ganska bra med vad många andra säger och även vad historieböckerna säger. Om du inte tror mig eller honom, så kan du fråga andra iranier som levde under Shahens tid och jag är säker på att alla kommer säga ungefär samma sak.

Till din förvåning så var arbetslösheten under Shahens tid 0 % bland annat enligt NE (Nationalecyklopedin, en källa som annars attackerar Shahen väldigt mycket så du kan inte påstå att den är ”Shah-vänlig”). Även flera iranska ekonomer som jag känner säger detta, men jag ser ingen anledning till att avslöja för dig vem de är. Det räcker med NE, en källa som attackerar Shahen ganska mycket.

Du påstår att ”städer som busher masjedsoleiman dezful eller provinser som kurdestan eller baluchestan inte hade någon el, värme eller rent vatten under shahens tid”. Dina påståenden är inget annat än bara lögner. Det är sant att en del landsbygder inte hade tillgång till elektricitet, men storstäderna hade det. För det första måste du tänka på det faktum att Iran är ett land med över 60 000 landsbygder och många fler småstäder och att detta handlar om så gott som snart 30 år sedan. Därmed är det inte så konstigt att alla landsbygder inte hade el, eftersom det då saknades en hel del tekniska kunnanden, elektriska resurser och ekonomiska resurser. Idag har vi sett att islamiska republiken har gett tillgång till el åt många landsbygder för att lura iranierna, men vad har resultatet blivit? Jo, på grund av brist på el så blir det ofta elavbrott i storstäderna som till exempel Tehran. Detta leder till att industrier, fabriker och företag får ekonomiska förluster och här bör det observeras att det är tal om stora förluster. Konsekvensen blir således ökad arbetslöshet, mindre ekonomisk tillväxt osv. Det behövs heller inget geni för att förstå att om det finns brist på elektricitet i ett land så växer inte industrin. Tycker du då att det islamiska republiken är gjort är bra?

Men det var heller inte så att den iranska regeringen under Shahens tid och Shahen själv inte gjorde något åt saken. Det var under Shahens tid som Iran började satsa på kärnkraft, vattenkraft osv. för att kunna försörja hela Iran med el. Men det behövdes tid, resurser och kunskap. Redan år 1957 ingick Iran och USA avtal om att satsa på forskning om fredlig kärnteknologi. 1967 startades Teheran Nuclear research center vid Tehran Universitet och samarbetade med Atomic Energy Organization of Iran. Samtidigt planerade man att fram till år 2000 bygga minst 23 kärnkraftverk i Iran. År 1974 ingick Iran ett avtal med Framatome (fransk företag) som skulle bygga två kärnkraftreaktorer i Iran i Darkhovin vid Karon-floden i provinsen Khozistan. Dock startades inte detta projekt på grund av den iranska katastrofen 1979. År 1975 ingick Iran också ett avtal med den västtyska ”Kraftwerk-union AG” för att bygga en kärnkraftsreaktor nära Bushehr, som också är belägen i Syd-Iran (se bild). En av dess reaktorer, Bushehr-1 var nästan klar att komma igång och den andra Bushehr-2, låg lite efter. Även detta avtal med de västtyska företagen hindrades från att äga rum på grund av katastrofen 1979.

Att det saknades ”rent vatten” är också lögn och jag tror inte att jag behöver gå in på det. Hade det saknats rent vatten för många, så som du säger, skulle flera miljoner ha dött av förgiftning, något som aldrig hände.

Du påstår också att 80 % av Irans befolkning inte ens hade tillgång till TV. Då måste JAG ställa dig fråga vart du fått den siffran ifrån. För det stämmer heller inte. Alla de iranier jag hittills har pratat med har aldrig sagt att de inte har haft TV. Dessutom kostade en väldigt bra färg TV 5000-7000 toman. En vanlig TV, dvs. en svartvit, kostade inte mer än 1500-2000 toman. Så med tanke på det lön man hade under Shahens tid och hur låga hyrorna och priserna var så hade en jättestor majoritet råd med att köpa TV. Sedan säger jag inte att det inte fanns fattiga i Iran för det gör det även här i Sverige nu på 2000-talet. Men fattigdomen var inte så stor och det lilla som fanns bekämpades hård av regimen genom olika välfärdsreformer.

Du säger också att man för 110 000 toman i månaden kan hyra ett hus på 160 kvadrat i ett bra område i Esfahan. Är du säker på att det är då tal om ”bra område”? Jag håller inte med. För visst kan du kanske hitta ett hus som kostar så mycket, men då är det absolut inget bra område utan snarare bushen i Esfahan, långt borta ifrån civilisationen. Men om vi nu bara antar att du har rätt så skulle det ändå vara dyrt för en vanlig arbetare med 160 000 toman i lön varje månad. Och om det är så att mina summor gäller endast för Tehran och inte Esfahan så som du påstår, så måste då även lönen för arbetarna i Esfahan vara mycket lägre.

Om du försöker påstå att Iran ekonomiskt sätt idag är samma som under Shahen, så måste jag säga att du verkligen är ute på hal is. Du kanske inte då vet att Iran under Shahens tid hade världens femte starkaste kärnvapenfria armé? Eller att Iran hade en av de bästa petrokemiska fabrikerna? Att iraniernas hälsa förbättrades drastiskt och att deras levnadsstandard ökade enormt. Att analfabetismen sjönk avsevärt och arbetslösheten var 0 %. Idag är arbetslösheten i Iran mycket hög, enligt regimen hela 15 %.

Du säger att du tycker att jag även ska prata med människor som ”led” under Shahens tid. Tyvärr så har jag inte träffat på några sådana, men om du vet någon eller några så får de gärna skriva till mig så kan vi diskutera saken ytterligare.

14 kommentarer:

Anonym sa...

mycket bra svar till honom

BefriaIran sa...

Mycket bra blogg och artiklar

Anonym sa...

jaha där ser man
sanningen gör ont och du ville inte publicera mitt inlägg
men så är det. för en del personer är allt bra så länge det passar de

Anonym sa...

väldigt oproffsigt skrivet
allt jag har sagt stämplar du som lögner
så arbetslösheten var noll kanske det var bland alla shomale tehran
arbetslösheten är noll nu också om man går och frågar bland mulla barn.
hur kommer det sig att vi inte såg något av utvekclingen under shahens tid. allt fanns på papper men bara papper

jag säger som du sa att när du påstår att folk i lands byggden under pahlavi hade det bra är rena lögnen för det är inte sant

enligt amnesti har iran utvecklats mer när det gäller sjukvård och hälso

till och med rosing tyckte så men du vet säkert bättre än han

och nej dessa lägenheter i esfahan är inte bushen
tydligen har du inte varit i iran
det är stor skillnad mellan tehran och andra städer när det gäller priser.

under 20 år peikan var peikan men nu spottar iran khodro ut nya bilar och samma sak med saipa

shahens militär makt hmmm
köpa är ingen bedrift men att tillverka avancerade vapen som iran nu gör är bedrift
iran exporterar vapen till 57 länder men shahen importerade vapen från 57 länder.

fattigdom är lika illa nu som då
ni vet inte hur kurder hade det eller folk från byor.

kärnkraftverk som aldrig byggdes men bara börjades, jag vet att han ville det men hans män var korrupta, inte hans fel men hans följesagare.


min kära landsman om jag inte var din lands man skulle jag inte veta så mycket om mitt land

jag vill berätta mer om irans industri eftersom jag vet mycket men det är väl onödigt när du säger att mina påstående är lögner

det ända jag kan säga hur kommer det sig att mijon tals människor gjorde revolution och hans arme gjorde uppror? varken armen eller folket var nöjda

att iran har utvecklats beror inte på mullorna men på en stark folk som vet sitt värde och inte säljer ut sig till väst.

Anonym sa...

anonymous som skrev 7 dec... hon skrev jo om din kommentar... hur dum e du att du inte kan fatta det?

Anonym sa...

vad fan snackar du om, jag har inte skrivit det men jag kan säga så här jag är inte lika dum som du är som är fanatiker.
så nu när det blir för jobbigt börjar ni förolämpa folk, klart det är så för ni lever i en dröm värld precis som hezbollahis och ni utgår från fakta som ni har drömt om och vill att det ska men inte var så.
diskuttera hur mycket ni vill men åk till iran och se vad de mest liberala studenterna kallar er shah.
de tror mer på ganji och shirin ebadi än er shah och hans son och hans anhängare och mujahedin,vänster tillsammans.
lycka till

Anonym sa...

anpnymous 8 dec... nu har du avslöjat dig själv... du e islamiska republikens anhängare. genom att kritisera islamiska republiken lite lyftar du fram ganji och shirinebadi och försöker också dämpa våra attacker emot islamiska republiken. när denna flicka skrev att en lägenhets hyra kostar 200 000 toman varje månad försökte du försövara islamiska republiken genom att säga att det inte är så. sedan påstår du att du inte gillar mullorna för att öka din förtroende. men nu har du avslöjat dig själv. du är en mullah anhängare som tycker om mördaren ganji och ayattolah shirin ebadi. dessutom sa du att hon inte publicerade din kommentar, men den idiot du är, fattade du inte att genom att hon skrev om din kommentar så fick du ändå publicitet. men det fattar du väl inte, för hade du fattat nåt hade du inte varit mullornas anhängare. du tycker hela oppositionen är dålig (monarkister, mujahedin, kommunister mm.) medan du tycker ganji och shirin ebadi är bra, något oppositionen inte tycker. tack för att du avslöjade dig själv snabbt. puss på din mamma

Anonym sa...

vilket folk oj oj oj

först av allt stor kyss på din mamma och din syster, din amme och din khale med. nu är det avklarat

angående om lägenhet så är det fakta och inget annat. du som drömer kan inte fatta att jag inte vill ha publictet utan vill framföra mina åsikter men men såna nollor som du drömer om status och inget annat.
hahaha vadå förtroende, jag ska väl inte ställa upp i någon val.
försvara mullor hmm du kanske tror att om jag övertalar er så kommer mullorna ge mig hus och pengar och bli president om jag skriver rätt i denna blogg. är du så naiv bache sade

idiot är du själv din nolla som inte kan diskuetera utan att förolämpa.

så kommer du med det klassiska men jag förväntar inget av såna som
att jag är mull anhängare, du ska veta att jag inte är anhängare av någon.

jag tycker inte att all opposition är dålig men jag tycker att oppositionen i iran är betydligt starkare än oppositionen utomlands.
om du vill veta så är jag en hel del av mojahedins och vänsterns ider men inte alla och väldigt lite för monarkister eftersom det är deras fel att iran ser ut som det gör.

ja ja shirin ebadi är det och ganji det andra
men skillnaden mot de och eran gud är att de är i iran och kämpar och lider när eran lilla alahazrat sitter i los angels pratar och njuter av de pengar som hans familj stal från iran.

det är sånt snack som går bland studenter i iran.

fatta det någon gång när iran blir demokrati kommer iranska ledare i iran att ha befattningar och inte några som du eller eran gud för de har njutit av livet utanför iran.

sluta förolämpa när du inte har något och säga och sluta komma med anklagelser som gud vet var du har fått de ifrån. men det är väl din mentalitet att vara så.

slutligen viss puss på min mamma men jag antar att du pussar hennes hand för det är vad du är värd.

Arash sa...

anonym mullah älskare

tackar så mycket för din oprofessionalism. All fakta du angivit angående lägenhetshyra osv är nu utan värde då du med klarhet visat dig vara en supporter av den islamiska republiken och en ytterst opatriotisk iranier.

Anonym sa...

arash
jag är ingen mulla älskare men säg det om du vill för ni har väldigt lätt och katogrisera folk

jag är mer patriot än du kan tänka dig men så klart enligt är man inte med royalist sidan då måste man vara förrädare eller hur?
är jag inte shah älskar måste jag vara mulla älskare. shahen och mullorna az yek job ab mikhorand
både är folk som mördar och torterar och förtrycker.
det roliga att är att jag hört hezbollhai grabbar säga samma sak som ni säger är jag inte älskare av khomeini då är jag förrädare till både tro och iran.

som sagt det jag har sagt är sanning enligt mig men ni får tro vad ni vill och ni kan stämpla mig hur mycket ni vill.
när sanningen gör ont så måste man förtränga det på något sätt och det är precis som ni gör.
precis som hezbollahis som tror att allt är bra i iran men vill inte se sanningen och ni tror allt var bra vid shahens tid men har glömt(förmodligen har ni förträngt det) att han blev utsparkad för folket hatade honom.

nu kan ni fortsätta och dröma och nu när igång kan ni väl bilda en klubb med hezbollahi och dröma söt tillsamans för de har samma tankesätt som ni

Javid Shah sa...

afarin be to dokhte iran zamin

Shiva sa...

man yek dokhtaram mesle to va 18 sal daram. vaghan be to eftekhar mikonam ke enghadar agahane va khob minvisi. kash manam etelatam mesle to bod va mitonestam blog benvisam. manam mesle to kheili shah ra dost daram. kheili be iran va irania khob kard amma ingilisia va amrikaia o ra az ma gereftan. dostet daram harkas ke hasti ta zamani ke baraye iran mobareze koni.

Anonym sa...

Hej!

Jag har bara lite ytligt tittat igen bloggen och kommentarerna! Det är intressanta frågor som tas upp och det är bra att någon gör det, men varför är allt så extremt? Retoriken, hur ni svarar i affekt till varandra!

Tack

Anonym sa...

@Rädda iran:
Haha, dröm din dröm bloggare!