Min kära landsman (om du nu är det), som kommenterade min blog ”Iran då och nu”. Du skriver att du inte tycker att jag utgår ifrån fakta, men jag tycker snarare du verkar ha förvirrat det hela bara lite. För det första så levde inte ens min kusin under Shahens tid, eftersom hon föddes 1982, dvs. 3 år efter revolutionen och därför frågade jag henne inget om priserna under Shahens tid. Jag förstår inte vart du fått detta ifrån. Dock nämnde jag att en BEKANT till oss, som faktiskt levde under Shahens tid hade berättat för mig hur priserna var då och med tanke på att allt det han sagt har stämt ganska bra med vad många andra säger och även vad historieböckerna säger. Om du inte tror mig eller honom, så kan du fråga andra iranier som levde under Shahens tid och jag är säker på att alla kommer säga ungefär samma sak.
Till din förvåning så var arbetslösheten under Shahens tid 0 % bland annat enligt NE (Nationalecyklopedin, en källa som annars attackerar Shahen väldigt mycket så du kan inte påstå att den är ”Shah-vänlig”). Även flera iranska ekonomer som jag känner säger detta, men jag ser ingen anledning till att avslöja för dig vem de är. Det räcker med NE, en källa som attackerar Shahen ganska mycket.
Du påstår att ”städer som busher masjedsoleiman dezful eller provinser som kurdestan eller baluchestan inte hade någon el, värme eller rent vatten under shahens tid”. Dina påståenden är inget annat än bara lögner. Det är sant att en del landsbygder inte hade tillgång till elektricitet, men storstäderna hade det. För det första måste du tänka på det faktum att Iran är ett land med över 60 000 landsbygder och många fler småstäder och att detta handlar om så gott som snart 30 år sedan. Därmed är det inte så konstigt att alla landsbygder inte hade el, eftersom det då saknades en hel del tekniska kunnanden, elektriska resurser och ekonomiska resurser. Idag har vi sett att islamiska republiken har gett tillgång till el åt många landsbygder för att lura iranierna, men vad har resultatet blivit? Jo, på grund av brist på el så blir det ofta elavbrott i storstäderna som till exempel Tehran. Detta leder till att industrier, fabriker och företag får ekonomiska förluster och här bör det observeras att det är tal om stora förluster. Konsekvensen blir således ökad arbetslöshet, mindre ekonomisk tillväxt osv. Det behövs heller inget geni för att förstå att om det finns brist på elektricitet i ett land så växer inte industrin. Tycker du då att det islamiska republiken är gjort är bra?
Men det var heller inte så att den iranska regeringen under Shahens tid och Shahen själv inte gjorde något åt saken. Det var under Shahens tid som Iran började satsa på kärnkraft, vattenkraft osv. för att kunna försörja hela Iran med el. Men det behövdes tid, resurser och kunskap. Redan år 1957 ingick Iran och USA avtal om att satsa på forskning om fredlig kärnteknologi. 1967 startades Teheran Nuclear research center vid Tehran Universitet och samarbetade med Atomic Energy Organization of Iran. Samtidigt planerade man att fram till år 2000 bygga minst 23 kärnkraftverk i Iran. År 1974 ingick Iran ett avtal med Framatome (fransk företag) som skulle bygga två kärnkraftreaktorer i Iran i Darkhovin vid Karon-floden i provinsen Khozistan. Dock startades inte detta projekt på grund av den iranska katastrofen 1979. År 1975 ingick Iran också ett avtal med den västtyska ”Kraftwerk-union AG” för att bygga en kärnkraftsreaktor nära Bushehr, som också är belägen i Syd-Iran (se bild). En av dess reaktorer, Bushehr-1 var nästan klar att komma igång och den andra Bushehr-2, låg lite efter. Även detta avtal med de västtyska företagen hindrades från att äga rum på grund av katastrofen 1979.
Att det saknades ”rent vatten” är också lögn och jag tror inte att jag behöver gå in på det. Hade det saknats rent vatten för många, så som du säger, skulle flera miljoner ha dött av förgiftning, något som aldrig hände.
Du påstår också att 80 % av Irans befolkning inte ens hade tillgång till TV. Då måste JAG ställa dig fråga vart du fått den siffran ifrån. För det stämmer heller inte. Alla de iranier jag hittills har pratat med har aldrig sagt att de inte har haft TV. Dessutom kostade en väldigt bra färg TV 5000-7000 toman. En vanlig TV, dvs. en svartvit, kostade inte mer än 1500-2000 toman. Så med tanke på det lön man hade under Shahens tid och hur låga hyrorna och priserna var så hade en jättestor majoritet råd med att köpa TV. Sedan säger jag inte att det inte fanns fattiga i Iran för det gör det även här i Sverige nu på 2000-talet. Men fattigdomen var inte så stor och det lilla som fanns bekämpades hård av regimen genom olika välfärdsreformer.
Du säger också att man för 110 000 toman i månaden kan hyra ett hus på 160 kvadrat i ett bra område i Esfahan. Är du säker på att det är då tal om ”bra område”? Jag håller inte med. För visst kan du kanske hitta ett hus som kostar så mycket, men då är det absolut inget bra område utan snarare bushen i Esfahan, långt borta ifrån civilisationen. Men om vi nu bara antar att du har rätt så skulle det ändå vara dyrt för en vanlig arbetare med 160 000 toman i lön varje månad. Och om det är så att mina summor gäller endast för Tehran och inte Esfahan så som du påstår, så måste då även lönen för arbetarna i Esfahan vara mycket lägre.
Om du försöker påstå att Iran ekonomiskt sätt idag är samma som under Shahen, så måste jag säga att du verkligen är ute på hal is. Du kanske inte då vet att Iran under Shahens tid hade världens femte starkaste kärnvapenfria armé? Eller att Iran hade en av de bästa petrokemiska fabrikerna? Att iraniernas hälsa förbättrades drastiskt och att deras levnadsstandard ökade enormt. Att analfabetismen sjönk avsevärt och arbetslösheten var 0 %. Idag är arbetslösheten i Iran mycket hög, enligt regimen hela 15 %.
Du säger att du tycker att jag även ska prata med människor som ”led” under Shahens tid. Tyvärr så har jag inte träffat på några sådana, men om du vet någon eller några så får de gärna skriva till mig så kan vi diskutera saken ytterligare.